Wednesday, July 29, 2009

Persbericht Herdenking slachtoffers Iran - comité Stem van Iran, 29 juli 2009

De strijd van het Iraanse volk voor vrijheid en democratie nadert alweer een hoogtepunt. Het dodental zoals toegegeven door de autoriteiten is tot 30 gestegen, hoewel het volgens de mensenrechtenorganisaties veel hoger ligt. De Iraanse regering heeft een verbod gelegd op elke vorm van begrafenisceremonie of herdenking dan ook, zelfs voor de families van slachtoffers. De oppositieleider Mousavi heeft desondanks iedereen opgeroepen deel te nemen aan de herdenkingsbijeenkomst aanstaande donderdag. Voor deze bijeenkomst is er vooralsnog geen toestemming verleend. Toch verwacht men opnieuw een grote opkomst.
Naast Iran, worden er in tientallen grote steden wereldwijd de komende dagen herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Het comité “Stem van Iran”, een initiatief dat op geen enkele wijze is verbonden aan een politieke partij of organisatie, heeft alle Nederlandse burgers uitgenodigd voor een bijeenkomst op het Beursplein in Amsterdam aanstaande vrijdag om 20.00 uur.
De sluiting eerder deze week van het detentiecentrum Kahrizak, dat zelfs aan de normen van het dictatoriale regime van Iran niet voldeed, en de eerste verhalen van de 140 vrijgelaten gevangenen bevestigen de onmenselijke en gruwelijke situatie waaronder de protesteerders, onder wie gewone burgers, wekenlang worden vastgehouden. Volgens de officiële cijfers van Iraanse autoriteiten, zitten er nog zeker enkele honderden mensen vast.

Donderdag is de 40e dag van de gkruwelijke dood van Neda Agha soltan die het symbool is geworden van de slachtoffers van vreedzame protesten in Iran. Neda betekent in het Perzisch stem, waarvan het comité “Stem van Iran” haar naam ontleent.

No comments:

Post a Comment

شرکت ندای ایران در اعتصاب غذای لاهه